Ανακοίνωση ΕΑΑΚ ΕΜΠ για τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ του ΕΜΠ

Μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης για απόλυση 1400 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ-ΤΕΙ, και την 3μηνη ηρωική απεργία των εργαζόμενων που οδήγησε στις υποσχέσεις του Υπουργείου Παιδείας για πάγωμα των απολύσεων, περνάμε στην δεύτερη και πλέον βασική φάση της επίθεσης στα Πανεπιστήμια, η οποία μεταφράζεται στην ψήφιση των νέων Οργανισμών των Ιδρυμάτων. Ουσιαστικά, ο Οργανισμός αποτελεί το «καταστατικό λειτουργίας» των ιδρυμάτων σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Διαμαντοπούλου, που οι σημαντικότερες πτυχές του ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί λόγω της αντίστασης του φοιτητικού κινήματος.

Έτσι μετά την έκδοση του Πρότυπου Οργανισμού, πριν μερικούς μήνες, περάσαμε στην εξειδίκευση και κατάρτισή του ανά ίδρυμα. Σε αυτή την κατεύθυνση, εκδόθηκε πριν λίγες μέρες το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού του ΕΜΠ, ο οποίος αναμένεται να συζητηθεί από τη Σύγκλητο και να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ιδρύματος το προσεχές διάστημα, μέχρι και τις 30/7 που έχει δώσει ως προθεσμία το υπουργείο. Με μια πρώτη ματιά είναι εμφανής η πρόθεση από τη Σύγκλητο να «ωραιοποιήσει» τον Οργανισμό, προτείνοντας μεσοβέζικες λύσεις για τα άμεσα ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές (διαγραφές, πιστωτικές μονάδες), όπως τα έχει ανοίξει και το Υπουργείο, ενώ αποφεύγει να βάλει κάποια άλλα στοιχεία που αναφέρονται στον Πρότυπο Κανονισμό και είναι άκρως επιθετικά προς το φοιτητικό σώμα.

Από την πλευρά του φοιτητικού κινήματος, έχει δοθεί ξεκάθαρη απάντηση μέσα από τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των σχολών, ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί να περάσει κανένας Οργανισμός και κανένας Εσωτερικός Κανονισμός. Και οι δύο αποτελούν τα μέσα που θα φέρουν την επισημοποίηση των διαγραφών στα ν+2, την διάλυση των πτυχίων και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων, τα δίδακτρα, την περαιτέρω υποχρηματοδότηση και επιχειρηματικοποίηση λειτουργιών του πανεπιστημίου (φοιτητική μέριμνα, έρευνα) και τα πειθαρχικά σε φοιτητές που αγωνίζονται. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω αναμένεται να κάνει αφόρητη την φοιτητική καθημερινότητα και να δυσχεράνει σε μεγάλο βαθμό την φοίτηση εντός των πανεπιστημίων, αλλά και την εργασιακή προοπτική.

Έχουμε να δώσουμε ξεκάθαρη απάντηση σε κυβέρνηση, υπουργείο, Πρυτάνεις και Συμβούλια Ιδρύματος ότι το φοιτητικό κίνημα, όπως κάνει χρόνια τώρα, δεν πρόκειται να επιτρέψει την υλοποίηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης εντός των πανεπιστημίων. Οι Σύγκλητοι και τα Συμβούλια Ιδρύματος, να είναι σίγουροι ότι απέναντι στην προσπάθεια που κάνουν να περάσουν κομμάτι-κομμάτι τον Οργανισμό, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των διοικητικών για επαναπρόσληψη και την αγωνία των μεγαλοετών φοιτητών να μην διαγραφούν, δεν πρόκειται να τσιμπήσουμε και θα μας βρουν απέναντί τους.

Όπως έδειξε η απεργία 14 εβδομάδων των διοικητικών και οι καταλήψεις των φοιτητών, η απάντηση στις κινήσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, έρχεται μόνο με ανυποχώρητους αγώνες και με την κοινή πάλη φοιτητών-εργαζομένων. Έτσι όλοι οι «καλοθελητές» να είναι σίγουροι ότι πάλι με αυτό τον τρόπο θα επιβάλλουμε ότι οι διοικητικοί θα επαναπροσληφθούν, ότι κανένας φοιτητής δεν θα διαγραφεί και παράλληλα ότι κανένας Οργανισμός δεν θα ψηφιστεί.

ΕΑΑΚ ΕΜΠ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s